Alweer een kettingrol

Het was weer eens tijd om de ketting te smeren. Ik houd vast aan een schema van één maal per 1000 km. Er zijn verschillende methodes. Onder het stoeltje met een stuk stevig papier in de hand de ketting bewegen, en met de ander hand olie op de ketting druppelen. Je kan ook de velomobiel op zijn kant leggen en door een voetengat een trapper ronddraaien.

Deze keer heb ik er voor gekozen om onder het stoeltje te druppelen terwijl ik met de andere hand het achterwiel naar achteren draai. Het viel me op dat de tanden van de kettingrol draaiden, maar het kunststof niet. Dat kan niet de bedoeling zijn want de koststof rol heeft niet voor niets twee lagers. De kettingrol had er ruim 17000 km in gezeten en ik had niet verwacht dat die nu al aan vervanging toe was.

Velomobiel.nl gebeld en die hebben me een weer een nieuwe "kettingrol alligt alu tandwiel 64mm" toegestuurd.

De montage is niet zo erg lastig. Schakel voor en achter naar een klein tandwiel zodat de spanning van de ketting is. Zet de velomobiel met de voorwielen op twee Curver bakken. Nu kan je makkelijk de inbusboutjes losdraaien en je kunt er aan de binnenkant ook nog goed bij. De kettingrol met as en al kun je er zo uitpakken. Alleen nog even de tyrap die de kettingbuis vasthoud, van de as halen.

Met een beetje overredingskracht (en een bankschroef) heb ik het busje en de kettingrol van de as gehaald. Zowel het busje als de as, en ook de twee inbusboutje heb ik voorzien van vaseline zodat ik daarna het geheel weer iets makkelijker in elkaar kon zetten.

De tandkrans van de oude kettingrol zat behoorlijk los om het kunststof. Er zat toch minstens 1 mm speling in. De nieuwe kettingrol had dat niet, en was voorzien van twee o-ringen, die in de oude rol niet meer te vinden waren.

Nadat ik de nieuwe kettingrol en het afstandsbusje om het asje had geschoven kon de boel weer in de velomobiel. Vergeet niet eerst de tyrap om het asje te doen. Met een beetje geluk heb ik het asje met kettingrol weer op zijn plek gezet en vast geschroefd. Een beetje geluk moet je wel hebben omdat je het asje precies voor de gaatjes moet zien te krijgen. De vorige keer had ik een streepje gezet ter hogte van het gaatje.

De oude kettingrol en het tandwiel heb ik doorgezaagd. De tanden van het tandwiel waren vervormd. Om de foto kan je zien dat er slechts drie kleine deukjes aan de binnenkant van de tandkrans zijn aangebracht om te voorkomen dat het aluminium kettingwiel in het kunststof rol gaat draaien. Als de het tandwiel eenmaal begint te draaien ten opzichte van de rol kan dat gemakkelijk verder inslijten. Een reden waarom het tandwiel ten op zicht van de rol gaat draaien kan zijn dat de rol wordt geblokkeerd, terwijl je met veel kracht doorfietst. Een eikel of takje tussen de spaken van de kettingrol is misschien al voldoende. Het blijft vooralsnog een raadsel.

Achteraf kan ik wel zeggen dat mijn velomobiel niet stil was. Ook heb ik wel eens veel gekraak gehoord en heb ook wel eens eikels uit de kettinggoot gehaald. Soms werd het weer plotseling iets beter en accepteerde ik de rest en ging ik er van uit dat dat zo hoorde. Geluiden worden meestal langzaam sterker. Nu is het weer stiller.

14 mei 2020